Voorbereiding van bestanden

Afloop en veiligheidsgebied

(copy 5)

Afloop

Omdat het snijden van een vel niet 100% exact is, dienen uw grafische elementen de beoogde snijlijn te overschrijden. Dit zorgt ervoor dat er geen witte (onbedrukte) rand achterblijft wanneer tijdens het snijden een eventuele verschuiving optreedt. Deze snijlijn wordt ook wel afloop genoemd. Het is vereist om alle bestanden in te dienen met het exacte documentformaat, inclusief 3 mm afloop aan alle zijdes. Dit wil zeggen dat het bestandsformaat 6 mm x 6 mm groter is dan het uiteindelijke product. Tevens dient het aangeleverde bestand geen snijtekens te bevatten.

Voorbeeld: Een A5 is 148 mm x 210 mm. De afmeting van uw bestand dient 154 x 216 mm te zijn (inclusief afloop).

Veiligheidsgebied

Voor het veiligheidsgebied geldt hetzelfde concept als voor de afloop, alleen bevindt deze zich aan de binnenkant (in plaats van aan de buitenkant) van de beoogde snij- en vouwlijnen. Houd teksten, logo’s en andere belangrijke elementen in het veiligheidsgebied tenminste 3 mm van de snij- en vouwlijnen. Alles buiten dit gebied kan mogelijk gevouwen of weggesneden worden. Wij raden het gebruik van <printsjablonen> aan, waarop duidelijk het veiligheidsgebied wordt aangegeven.

Voorbeeld: Het voorbeeld geeft aan hoe de afbeelding zich uitstrekt voorbij de eigenlijke productgrootte (snijlijn) tot de uiterste rand van het document en of het logo is geplaatst binnen het veiligheidsgebied.

(copy 9)

Kaders

Het gebruik van kaders wordt niet aangeraden, omdat zelfs bij een kleine verschuiving van de snijlijn het geprinte product oneven zal zijn. Zorg ervoor dat de grens niet in de buurt komt van de snijlijn en binnen het veiligheidsgebied valt. Dit betekent dat u de kaders zo dik mogelijk dient te maken, om het zichtbare verschil in dikte van het kader, als gevolg van het snijden, minimaal te houden.

Ronde hoeken

Wanneer u gebruik maakt van ronde hoeken dient u er rekening mee te houden dat u de belangrijke elementen en tekst niet te dicht bij de hoeken plaatst, anders kan dit mogelijk afgesneden worden.

Enveloppen

Voor enveloppen geldt een uitzondering. Enveloppen worden gemaakt voordat ze geprint worden. Deze enveloppen worden niet gesneden en hebben daarom geen afloop nodig. De printer pakt de enveloppen aan één zijde van 11 mm, waardoor deze 11 mm niet bedrukt kan worden. Bekijk voor meer informatie onze printsjablonen, zodat u weet welk vlak niet bedrukt zal worden.

Printsjablonen

Wij raden aan om onze printsjablonen te gebruiken bij het ontwerpen van uw bestanden. Deze sjablonen hebben het correcte formaat, inclusief afloop. Download een printsjabloon.

Help Center Main Page