FAQ

Voorbereiding van bestanden

Waar dien ik bij de voorbereiding van printklare digitale bestanden rekening mee te houden?

Raadpleeg onze checklijst met betrekking tot het voorbereiden van bestanden. Wij raden u aan onze printsjablonen te gebruiken die kunnen helpen bij het opzetten van uw bestand.

Wat is afloop?

Afloop betekent dat het printklare bestand zich uitstrekt voorbij de snijlijn, zodat er geen ruimte aan de rand onbedrukt blijft. Zodoende zijn er geen ongewenste witte randen die kunnen verschijnen na het snijden, mocht de snijmachine 100% correct zijn. U bent verplicht om uw bestanden te ontwerpen met afloop. Raadpleeg onze pagina afloop en veiligheidsgebied voor de benodigde afloop en maak gebruik van onze printsjablonen die reeds afloop bevatten.

Wat is het veiligheidsgebied?

Het veiligheidsgebied is de gehele ruimte 3 mm binnen het eindformaat of de vouwlijnen, zodat afbeeldingen en tekst gegarandeerd niet afgesneden of gevouwen worden. De 3 mm-marge mag dan ook geen belangrijke grafische elementen bevatten, omdat deze mogelijk worden afgesneden of te dicht bij de rand komen. Raadpleeg onze pagina over afloop en veiligheidsgebied en maak gebruik van onze printsjablonen die het veiligheidsgebied en de correcte marge aangeven.

Wat is CMYK?

CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow en Key (Cyaan, Magenta, Geel en Zwart). CMYK is de standaard kleurmodus voor offset printen. Elk van de 4 kleuren heeft een waarde tussen 0% en 100% . De combinatie van deze kleuren produceert een breed spectrum van kleuren, waarbij de kleurconcentratie dus varieert van 0% tot 400%. U kunt niet meer dan 300% gebruiken. Meer over kleur.

Wat is RGB?

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Deze kleurmodus wordt meestal gebruikt voor webdesign, televisieschermen en computermonitors, maar is niet geschikt voor offset printen. Voordat u uw RGB bestand uploadt, dient u deze te converteren naar de CMYK kleurmodus.

Kleuren moeten wellicht nog aangepast worden na de conversie en kunnen mogelijk niet correct verschijnen op uw monitor. Over het algemeen lijken kleuren helderder op een beeldscherm.

Welke resolutie moeten mijn bestanden hebben?

Uw bestand en alle inbegrepen afbeeldingen dienen een minimale resolutie van 300 PPI (pixels per inch) te hebben. Een lagere resolutie zal resulteren in lage printkwaliteit. Onze upload-server controleert automatisch de resolutie en weigert bestanden met een resolutie lager dan 150 PPI.

Hoe weet ik zeker dat jullie mijn tweezijdige bestand correct zullen printen?

Wees er zeker van dat u uw bestanden correct uploadt. Voor meer informatie kunt u terecht bij oriëntatie design & pagina oriëntatie.

Welk type bestanden worden geaccepteerd?

U dient uw bestanden te sturen in een van de volgende formaten: PDF, JPG, TIF / TIFF, EPS.

Hebben jullie ook downloadbare printsjablonen?

Ja, voor meer informatie kunt u terecht bij printsjablonen.

Waarom is het verstandig om mijn teksten te converteren naar contouren/paths?

Het omzetten van uw tekst naar contouren/paths is de meest effectieve manier om er zeker van te zijn dat uw lettertypes er precies hetzelfde uitzien, zoals u ze ontworpen heeft. Zodra tekst is omgezet naar contouren, kunt u de tekst niet meer gebruiken als standaard tekst. Zorg er dus voor dat uw tekst en lettertype correct zijn, voordat u deze omzet.